Petri Roivainen – suomalaisten metsästysvideoiden uranuurtaja

Takaisin uutisarkistoon
  • 50-vuotias kainuulainen isä ja tuore ukki
  • Alkujaan intohimoinen metsäkanalintujen ja pienpetojen metsästäjä
  • Innostui videokuvaamisesta ensiksi harrastuksena, joka jalostui työksi
  • Pitkän linjan eräkuvaaja ja Korpi Makasiini -kanavan perustaja
  • Korpi Makasiini löytyy YouTubesta, Instagramista ja Facebookista

Miten saada voita leivän päälle Laakajärvellä? Tätä mietti Korpi Makasiinin Petri Roivainen, 50 vuotta, vieraillessaan entisellä kotipitäjällään puutalkoissa. Tuolloin vielä ravintola-alalla työskentelevän ja kaupungin sykkeessä asuvan Roivaisen mieli karkasi usein Kainuun metsäisiin kotimaastoihin.

- Olen ehdottomasti sydämeltäni maalaispoika. Vuodet eri paikkakunnilla ja kaupunkiasuminen eivät olleet minua varten, vaan yritin löytää keinoa, kuinka saisin elämäni rakennettua takaisin rakkaalle kotiseudulleni Laakajärvelle.

Ajatustyön tuloksena Roivainen teki suuren elämänmuutoksen, kun 11 vuoden mittainen ravintolatyö sai väistyä tuolloin vielä Suomessa kovin tuoreen työnkuvan edestä – eräkuvaamisen. Videokuvaaminen ei ollut ennestään Roivaiselle täysin vierasta, mutta ei myöskään harrastusta kummempaa.

- Olen pienestä pojasta asti harrastanut metsästystä ja metsästyskortin suoritinkin 9-vuotiaana. Alkuun metsästys oli melkein puhtaasti metsäkanalintuja, mutta vuosien kuluessa myös jänis- ja vesilintujahdit sekä pienpedot ottivat yhä suurempaa roolia kohderiistanani. Kettua jahtasin pitkään enoni suomenajokoirilla, kunnes 14 vuotta sitten otin ensimmäisen oman amerikankettukoirani Elviksen.

- Innostuin myös aikuisiän kynnyksellä videokuvaamisesta ihan harrastusmielessä. Kuvasin metsästystäni ja luontoa yleisesti täysin omaksi ilokseni. Kamerakalustoni oli alkuun vaatimatonta, ja pitkään kuvasin ihan tavallisella kotipokkarilla. Onnistuin kuitenkin nopeasti saamaan hyviä pätkiä esimerkiksi keväisiltä metson soitimilta.


Petri Roivainen aloitti eränkäynnin kuvaamisen ensiksi harrastuksena, joka myöhemmin jalostui työksi.

Roivaisen ensimmäinen eräkuvauksen konsepti näki päivänvalon vuonna 2006, kun Jahtifilm:n ensimmäinen jakso oli tosiasia. Jahtifilm-videoita ilmeistyi vuosina 2006–2010 yhteensä 12 kappaletta, ja se oli muodoltaan elokuvamainen. Eräilyä kuvattiin monipuolisesti, ja esimerkiksi kalastus kulki mukana metsästyksen rinnalla. Jahtifilm sai kuitenkin väistyä Korpi Makasiini-tilaajavideoiden tieltä vuonna 2012.

- Päivätyökseen tuohon aikaan ei vastaavaa tehnyt Suomessa kuin Arttu Kotisara ja minä. Me mahduimmekin samoille markkinoille hyvässä yhteisymmärryksessä hiukan erilaisilla konsepteillamme ja sidosryhmillä.

- Alkuperäinen idea Korpi Makasiinissa oli toimia tilaajapohjalta lehtimäisenä videona. Mukana kulki erilaiset ase-esittelyt, koiraesittelyt ja muut eräilyyn liittyvät jutut. Tuolloin elettiin DVD-aikaa, ja jaksot ilmestyivät tilaajille postitse viisi kertaa vuodessa. Vaikka Korpi Makasiini saikin varsin hyvän vastaanoton, oli tuolloinen konsepti logistisesti haastava ja erittäin työläs. Monet illat menivätkin kädet ruvella kirjekuoria sulkiessa ja postitse videoita lähetellessä – videoiden tekemisestä puhumattakaan. Vaikka myöhemmin Korpi Makasiini-jaksoihin syntyi myös latausmahdollisuus, ajatus idean jalostamisesta isommalle katsojakunnalle kyti jo voimakkaasti mielessä.

- Ensimmäinen nykymuotoinen jakso Korpi Makasiinia julkaistiin YouTubeen vuonna 2015. Muistan, kun Kainuun Sanomat teki Korpi Makasiinista jutun, jossa hehkutettiin 3000 katselukertaa muutamassa viikossa. Nykyisin sama määrä katseluita tulee julkaisun kolmen ensimmäisen tunnin aikana.

Katsojalle ilmaisen Korpi Makasiinin rahoitus hommattiin yhteistyökumppanuuksien kautta. Korpi Makasiini saikin hyvän vastaanoton myös metsästysalan toimijoilta. Myös Remes on ollut pitkään tekemässä yhteistyötä Korpi Makasiinin kanssa.


Korpi Makasiinin käyttää Meoptan MeoPro Optika 6-sarjan tähtäinkiikareita. Roivainen kehuu sarjaa hinta-laatu-suhteeltaan markkinoiden parhaaksi.

- Yhteistyö Remeksen kanssa alkoi pienestä mainoksesta ja on kasvanut vuosien myötä. Periaatteemme on, että emme käytä sellaisia tuotteita, jotka eivät sovellu käyttöömme tai eivät ole mielekkäitä. Meoptan tähtäinkiikarit ovat olleet käytössämme pitkään, ja pidänkin Optika 6 -sarjaa hinta-laatu-suhteeltaan markkinoiden parhaana kiikarina, johon lähes jokaisella metsästäjällä on varaa.

- Patruunoissa erityisesti S&B eXergy Blue -täyskupariluodilla varustettu kiväärinpatruuna on ominaisuuksiltaan ehdotonta huippua, josta emme halua luopua. Esimerkkinä mainittakoon, että eXergy Bluella saadusta riistasta pisin pakomatka on edelleenkin alle 10 metriä – ohiammuttuja riistatilanteita ei lasketa.

- Tässä yhteydessä haluan myös kiittää kaikkia vuosien varrella kuvauksissa olleita ja avustaneita henkilöitä sekä yhteistyökumppaneita.


Korpi Makasiinin majavavideot ovat nousseet vuosien varrella eräänlaisiksi hittijaksoiksi. Kuvassa vasemmalta Jarkko Kotilainen, Jere Suhonen ja Petri Roivainen.

Roivainen ei ole toki ollut täysin yksin tekemässä Korpi Makasiinia, vaan alusta asti mukana on ollut Jarkko ”Jaska” Kotilainen. Käänteentekevänä asiana Roivainen mainitsee Korpi Makasiinin historiassa Jere Suhosen liittymisen porukkaan vuonna 2014. Roivainen kuvaakin Suhosta Korpi Makasiinin ehdottomana kulmakivenä, jota ilman Korpi Makasiini ei enää olisi entisensä. Suhonen onkin ottanut paljon vastuuta kuvaamisesta, vaikka Roivainen itse työstääkin videoiden editoinnin. Roivainen ja Suhonen ovatkin kuvaamisen ohella saaneet vuosien varrella nauttia mitä unohtumattomimpia elämyksiä.

- Yksi ikimuistoisimpia hetkiä on ehdottomasti eräs peura-ajo, jossa meille tuli viisi peuraa passiin mäyräkoiran edestä. Kyseisen alueen peurakanta, ja kaatoluvat antoivat helposti myöten, ja Jere onnistuikin kaatamaan kaikki viisi peuraa pulttilukkokiväärillä 60 metrin säteelle toisistaan – myös kuvausavustaja kameran takana onnistui taltioinnissa erinomaisesti.

- Lisäksi Korpi Makasiini on antanut meille mahdollisuuden olla mukana tekemässä hyvää ympärillemme, kuten koulukiertueita ja erilaisia hyväntekeväisyyskampanjoita – viimeisimpänä putkihuivikampanja, jolla kerättiin yli 10 000 euroa Lastenkliniikoiden Kummeille. Näistä tempauksista jää pirun hyvä mieli ja ne säilyvät muistoissa aina!

Vaikka Roivainen on jo saavuttanut paljon, riittää unelmia ja haaveita tulevaisuuden Korpi Makasiinin kehittämiseen:

- Meillä on palava halu jatkossa onnistua tavoittamaan myös laajemmin ennestään asiaan vihkiytymättömiä ihmisiä, levittää tietoa metsästyksestä sekä luoda ymmärrystä metsästäjien ja ei-metsästävien ihmisten välille. Tavoitteemme on lopulta täysin sama – kantaa huolta ja vastuuta suomalaisesta luonnosta myös tuleville sukupolville!

Korpi Makasiinin kanavat löytyvät YouTubesta, Instagramista ja Facebookista nimimerkillä @korpimakasiini ja osoitteesta www.korpimakasiini.fi

Tutustu Meopta MeoPro Optika 6 -tähtäinkiikareihin: https://www.remes.fi/hakutulokset.html?q=optika+6

Tutustu S&B eXergy Blue -täyskuparipatruunaan: https://www.remes.fi/hakutulokset.html?q=exergy+blue

Kuvat: Petri Roivainen, Meopta Sports Optics

Teksti: Juho Laurila

Aiheeseen liittyvää

Metsästys, Uutiset  |  07.06.2016

Uudet nettisivut auki

Sisältö on vielä työn alla, mutta sivustomme on kokenut mittavan uudistuksen ulkoasun puolesta ja teknisesti. Nyt sivuston päivitys on helppoa, ja se skaalautuu oikein kaikissa päätelaitteissa.

Metsästys, Lintuharrastus, Uutiset, Urheiluammunta  |  08.06.2016

Remes Riihimäen Erämessuilla

Tulimme ulos hallista. Tervetuloa osastollemme 513!

Metsästys, Uutiset, Urheiluammunta  |  03.08.2017

.17 HMR kiväärit metsästäjien käyttöön - CZ 455-pienoiskivääri Riistan toimituksen valinta

CZ 455-pienoiskiväärit niittävät mainetta asealan testeissä. Lue miksi!

Metsästys, Uutiset  |  29.08.2018

Hirven metsästys alkaa - Valitse sopivin kiikaritähtäin

Hirvijahtiin tarvitaan kunnon kiikaritähtäin. Varma valinta ovat Meopta ja Nikko Stirling -tähtäimet.