Tuukka Aronen – suomalaisen houkuttelumetsästyksen pioneeri

Takaisin uutisarkistoon

Tuukka Aronen

  • 41-vuotias intohimoinen metsästäjä ja kalastaja
  • Paneutunut ja perehtynyt houkuttelumetsästykseen koko elämänsä ajan
  • Nauttii tietotaidon jakamisesta houkuttelussa
  • Houkuttelupyynti -ryhmän jäsen
  • Houkuttelupyynti näkyy Instagramissa ja YouTubessa

Houkuttelupyynti -kanavan Tuukka Aronen kokee tehtäväkseen edistää suomalaista metsästyskulttuuria ja houkuttelupyynnin osaamista yhdessä Aki S. Perälän ja Mikko Peltolan kanssa. CZ-kiväärit mahdollistavat houkuttelussa vastuulliset ja tarkat riistalaukaukset.

Pienestä pojasta lähtien riistaeläinten houkuttelu on ollut sydämen asia Tuukka Aroselle. Nykyisin 41-vuotiaan innokkaan metsästäjän ja kalastajan mielenkiinto riistaeläinten houkutteluun on säilynyt vahvana. Arosta voidaankin luvalla sanoen pitää yhtenä merkittävimmistä houkuttelumetsästyksen edistäjistä suomalaisessa metsästyskulttuurissa.

- Vaikka riistan houkuttelu on kulkenut elämässäni aivan pienestä pojasta lähtien, ensimmäinen riistaeläimeni oli piisami. Metsällä aloin kulkemaan noin 5-vuotiaana yhdessä sukulaisteni kanssa. Houkuttelumetsästys, erityisesti varis- ja vesilintujen osalta on kulkenut vahvasti läsnä elämässäni jo noista ajoista.

Nykyisin Aronen metsästää houkuttelemalla yhä laajempaa riistaeläinkirjoa. Metsästyskausi koostuu muun muassa kyyhkyn, hanhen, sorsan, haahkan, haittalintujen, ketun ja supikoiran metsästyksestä. Uusimpana tulokkaana riistalajeissa on merimetso, jota Aronen pyytää poikkeuslupien nojalla.


Tuukka Aronen houkuttelee riistaa monipuolisesti. Avainasemassa houkuttelumetsästyksessä on tiedustelu ja paikan valinta.

Houkuttelukaaveiden ja riistapillien hyödyntäminen metsästyksessä juontaa juurensa toki pidemmän ajan historiaan kuin pelkästään lähivuosiin. Metsästysmuoto on kuitenkin elänyt suurta murrosta useammankin syyn seurauksena viimeisinä vuosikymmeninä. Tiedustelu ja metsästyspaikan valinta on kuitenkin pysynyt avainasemassa onnistumisen edellytyksenä.

- Houkuttelemalla metsästämistä on esiintynyt toki ennenkin, mutta viimeisen 20 vuoden aikana se on kehittynyt nykyiseen tilaansa. Murrosta selittää esimerkiksi nykypäiväisten houkuttelupillien ja aidosti laadukkaiden houkutuskuvien ilmestyminen kotimaan markkinoille.

- Lisäksi metsästysalueiden muutokset ovat vaikuttaneet metsästykseen. Hyviä vesilinturantoja on rakennettu ihmisasumiselle ja esimerkiksi kaatopaikkojen hyödyntäminen haittalintujen pyynnissä on vaikeutunut. Tämä on johtanut siihen, että houkutteluun paneutumiseen ja laadukkaisiin välineisiin on joutunut panostamaan entistä enemmän.

Paitsi, että Aronen on itse intohimoinen metsästäjä, ja jopa työskennellyt aiemmin metsästysoppaan tehtävissä, on metsästyksen tietotaidon levittäminen hänelle kunnia-asia. Yhtenä merkittävimpänä kanavana houkuttelutaitojen jakamiselle on toiminut jo liki 13 vuoden ajan Houkuttelupyynti.fi -Facebook-ryhmä. Ryhmän tarkoituksena on jakaa valtakunnallisesti tietoa ja niksejä tämän haastavan metsästysmuodon saloihin. Lisäksi kanavan kautta pyritään luomaan positiivista ja vastuullista julkikuvaa suomalaisesta metsästyksestä.

- Nykyisen Houkuttelupyynti -someryhmän jäsen Aki. S. Perälä oli tuolloin perustajajäsenenä Facebook-ryhmän luomisessa. Houkuttelupyynti.fi on toiminut erittäin tärkeänä kanavana metsästystiedon levityksessä – erityisesti pienpetojen pillityksen osalta, joka oli vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa uusi ja kovin tuntematon metsästysmuoto.


Houkuttelupyynti -ryhmä kokee tärkeäksi edistää suomalaista eränkäyntikulttuuria. Kuvassa (vas.) Tuukka Aronen, Mikko Peltola ja Aki S. Perälä.

Facebook-ryhmä toimi myös lähtöalustana nykyisen Houkuttelupyynti -someryhmän kasaamisessa. Ryhmä on tuottanutkin erittäin suosittuja kuva- ja videosisältöjä metsästyksestään Youtube- ja Instagram-kanavilleen. Motivaatio sisällöntuottamiseen on pysynyt samana – tiedon ja taidon lisääminen metsästyksessä. Ryhmä koostuu nykyisellään Arosen lisäksi em. Perälästä ja Mikko Peltolasta. Sama kokoonpano on vuosien saatossa myös järjestänyt houkuttelumetsästykseen keskittyviä kursseja Perälän johdolla.

- Omat some-kanavat ovat nimestään huolimatta antaneet mahdollisuuden tuoda näkyville myös muuta metsästystä houkuttelumetsästyksen ympärille. Nykyisin keskitymme pääasiassa Instagramiin, vaikka saammekin tasaisesti kyselyjä uusista YouTube-videoista.

- Olemme myös innokkaita sorkan ja metsäkanalinnun metsästäjiä, joissa hyödynnämme koiria. Minulla on tällä hetkellä karkeakarvainen saksanseisoja Hilla, lyhytkarvainen saksanseisoja Elli sekä patterdalenterrieri Rudi - myös Akilla ja Mikolla on metsästyskoiria.


Houkuttelupyynnin käytössä on tätä nykyä CZ 600 -kiväärit. Arosen kaverina metsällä toimii CZ 600 Alpha kaliiperissa 6,5 Creedmoor.

Houkuttelupyynti on tehnyt jo usean vuoden ajan yhteistyötä Remeksen kanssa. Nykyisellään ryhmän käytössä ovat CZ 600 -kiväärit, Meoptan tähtäinoptiikkaa sekä patruunoita.

- Yhteistyö lähti liikkeelle patruunoiden osalta, johon haimme kumppania. Huonolla patruunalla on vaikea onnistua vastuullisesti. RC:n ja Eley Hawkin haulikonpatruunat ovatkin vuosien saatossa osoittautuneet laadultaan erinomaisiksi. Kiväärinpatruunoista erityisesti Sellier&Bellotin eXergy Blue -täyskuparipatruuna on ansainnut maineen luottopatruunana käytössämme.

- Pienpetojen metsästyksessä en ammu koskaan yli 150 metrin päähän. CZ 457 Synthetic -pienoiskivääri onkin ollut todella tehokas pienpetoase kaliiperissa .17 HMR. CZ-aseet ovat myös helppokäyttöisiä eri metsästyksessä, koska ne tuntuvat toimivan kaikilla patruunoilla tarkasti.

Aronen on kokenut lähes kaiken, mitä suomalaisessa houkuttelumetsästyksessä näihin päiviin mennessä on pystynyt. Silti intoa ja tulevaisuuden haaveita riittää myös tulevaan:

- En ole vielä päässyt kokeilemaan kojootin ja lumihanhen houkuttelua Yhdysvaltoihin. Se on yksi tulevaisuuden tavoitteeni, jonka haluaisin päästä toteuttamaan.

Houkuttelupyynnin kanavat löydät Instagramista ja YouTubesta nimimerkillä @houkuttelupyynti

CZ 600 kiväärit: https://www.remes.fi/hakutulokset.html?q=cz+600
CZ 457 pienoiskiväärit: https://www.remes.fi/hakutulokset.html?q=457
S&B eXergy Blue: https://www.remes.fi/hakutulokset.html?q=exergy+blue

Teksti: Juho Laurila
Kuvat: Tuukka Aronen, Antti Saarenmaa, CZUB

Aiheeseen liittyvää

Metsästys, Uutiset  |  07.06.2016

Uudet nettisivut auki

Sisältö on vielä työn alla, mutta sivustomme on kokenut mittavan uudistuksen ulkoasun puolesta ja teknisesti. Nyt sivuston päivitys on helppoa, ja se skaalautuu oikein kaikissa päätelaitteissa.

Metsästys, Lintuharrastus, Uutiset, Urheiluammunta  |  08.06.2016

Remes Riihimäen Erämessuilla

Tulimme ulos hallista. Tervetuloa osastollemme 513!

Metsästys, Uutiset, Urheiluammunta  |  03.08.2017

.17 HMR kiväärit metsästäjien käyttöön - CZ 455-pienoiskivääri Riistan toimituksen valinta

CZ 455-pienoiskiväärit niittävät mainetta asealan testeissä. Lue miksi!

Metsästys, Uutiset  |  29.08.2018

Hirven metsästys alkaa - Valitse sopivin kiikaritähtäin

Hirvijahtiin tarvitaan kunnon kiikaritähtäin. Varma valinta ovat Meopta ja Nikko Stirling -tähtäimet.