Jukka Olkkonen – haapajärveläistä metsästystä edistämässä

Takaisin uutisarkistoon
  • 40-vuotias toisen polven yrittäjä
  • Perheenisä ja elämäntapametsästäjä
  • Suositun Haapajärven Erämarkkinoiden perustaja ja järjestäjä
  • Vapaapalokuntalainen
  • Metsästäjän Erikoisliike Olkkonen Oy palvelee Haapajärvellä

Yrittäjä vai pelastaja? Tätä pohti nuori Jukka Olkkonen vielä varusmiespalvelusta käydessään tämän vuosituhannen alussa. Kannustusta yrittämiseen ei ainakaan puuttunut, sillä Jukan isä, Raimo Olkkonen, halusi pojastaan liiketoverin itselleen.

Raimo Olkkonen Oy perustettiin jo vuonna 1994 Haapajärvellä kuin vahingossa. Eläköityneenä puolustusvoimien sotilaana ja innokkaana metsästäjänä Raimo-isä oli hurahtanut kiväärin kasa-ammuntaan siinä määrin, että pienimmätkin nyanssit patruunoissa muuttuivat merkityksellisiksi.

- Yrityksen tarina juurtaa juurensa luodin teosta. Isä hommasi ystävänsä kanssa ensimmäiset alkeelliset luodintekovehkeet 1980-luvulla omiin tarpeisiinsa. Itse tehdyt luodit olivatkin niin hyviä, että niiden maine kiiri nopeasti ja kysyntää alkoi tulemaan myös ulkopuolisilta. Toiminimi perustettiin, kalusto koki päivityksen 1991 Yhdysvalloista hommatuilla kehittyneemmillä luodintekokoneilla ja osakeyhtiöksi muututtiin vuonna 1994. Loppu on historiaa.

Nykyisin Metsästäjän Erikoisliike Olkkonen Oy palvelee asiakkaitaan kivijalkamyymälässä Haapajärven keskustassa Jukka-pojan komennossa. Jukka, 40 vuotta, kuvailee työn eräalan yrittäjänä olevan hänelle luontevaa, sillä metsä, ja siellä tapahtuva metsästys on iskostunut hänelle ”veren perintönä”. Lapsuus vietettiin milloin kettujahdissa, milloin hirvenpyynnissä. Vielä nykyisinkin veri vetää metsään samalla innolla niin vapaa-ajalla kuin myös työn puolesta.

- Metsä on minulle rauhoittumisen paikka. Nykyisin minulla on kaverina 2-vuotias beagle. Periaatteeni on, että koiran ulkoilussa ei heijastimia tarvita, ja se tarkoittaa sitä, että lenkkimaastot eivät asfalttia näe, vaan koirien irtipitoaikana suuntaamme lyhyellekin ulkoilulle metsän rauhaan kauas hälystä.

- Metsästysaikana aseen kantaminen metsässä on kuin vapaalippu luonnon ääreen ja makkaratulille. Myös kotiseutu, ja sen suomat metsästysmahdollisuudet sekä riistakannat ovat muodostuneet minulle sydämen asiaksi.

Jukka kuvailee Olkkonen Oy:n tarinaa hyvin perinteisellä tavalla, joka on saanut alkunsa ”autotalli-firmana” ja myöhemmin vuosikymmenien saatossa kasvanut nykyisiin mittasuhteisiinsa. Tällä hetkellä Olkkonen Oy toimii myös työnantajana kuuden hengen kokoiselle henkilöstölle.

- Meidän suurimpia valttikorttejamme ovat sijainti – haapajärveläinen haluaa ajaa autonsa etuoven eteen. Haapajärven etuihin kuuluu 4-tien läheisyys, jonka liikennevirrasta riittää asiakkaita liikkeeseemme. Lisäksi Haapajärvellä on enemmän metsästyskortteja kuin kotitalouksia. Luonnollisesti verkkokauppa on mahdollistanut asiakassuhteet kauempaakin. Pystymme huolehtimaan nopeasta toimituksesta sekä laadukkaista tuotteista.

Olkkosen Erämarkkinat  ovat nousseet vuosien varrella suureen suosioon, johon riittää kävijöitä ympäri Suomen.

Liiketoimintaa pyritään jatkuvasti kehittämään, ja Olkkonen Oy:n erikoisuutena voidaankin mainita joka kesäiset Olkkosen Erämarkkinat. Markkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010, ja tuolloin vierailijat voitiin vielä laskea muutamissa sadoissa. Ajan kuluessa tapahtuma on kasvanut kohisten ja nykyisin markkinavieraita saavutetaan jopa yli 4000 hengen edestä. Luku on posketon suhteutettuna Haapajärven kunnan 6600 hengen asukaskokoon.

- Nykyisin jopa kunta suunnittelee omat tapahtumansa Erämarkkinoiden ajankohdan mukaan. Erämarkkinat kerää ihmisiä pitkin Suomea aina Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan asti. Haluamme pitää Erämarkkinat nimenomaan markkinana, jossa asiakas voi aina luottaa saavansa parhaan hinnan – tähän myös kaikki maahantuojat ovat sitoutuneet.


Olkkonen Oy tarjoaa laajasti Remeksen tuotevalikoimaa, kuten Mauserin suosittuja kivääreitä.

Metsästäjän Erikoisliike Olkkonen Oy tarjoaa metsästäjälle kaiken tarvittavan varustuksen, mutta erityisesti patruunat, aseet ja optiikka näyttelevät kaupankäynnissä suurinta roolia.

- Kyllä me ollaan kovan kaupan myyjiä. Usein asiakas tietää meille tullessaan, minkä tuotteen kanssa hän poistuu. Erityisesti Meoptan optiikkaa sekä RC:n ja Sellier&Bellotin patruunoita tullaan varta vasten hakemaan.

- Meoptan Optika 6 tähtäinkiikarit ovat hyvä esimerkki tällaisesta ’’tietotavarasta’’, jota tullaan ostamaan. Nykyisin Meoptan MeoSport R tähtäinkiikari on vallannut markkinan todella kovalla hinta-laatu-suhteellaan ja monipuolisuudellaan. Suurennosväli 3-15 on tarpeeksi pieni vielä hirvelle, mutta samalla heittämällä riittävä latvalinnulle. Itse pidän myös tärkeänä, että rataharjoittelussa suurimmalla suurennoksella osumat näkyvät taululta kiikarin läpi – se motivoi ja kehittää ampujaa.

Olkkonen Oy:n ja Remeksen yhteinen historia juontaakin juurensa aina 1980-luvun loppuun. Jukka kuvaileekin kauppasuhdetta luotettavaksi ja helpoksi. Nykyisin Remeksen tuotteita on löydettävissä laaja valikoima Olkkosen asiakkaiden tarpeisiin.

- Remeksen valikoimasta löytyy laajalti tunnetut tuotemerkit. Kauppiaan näkökulmasta erityisesti haulikon korvaavat ja kiväärin täyskupariluodilla varustetut patruunat ovat mieluisia tuotteita myydä niiden korkean laadun vuoksi. Sellier&Bellotin eXergy Blue -kiväärin patruuna leviää suosiossa nopeasti, ja sitä osataan tulla varta vasten meiltä hakemaan.


Jukka Olkkonen kuvailee S&B eXergy Blue -täyskuparipatruunan olevan vahvassa suosiossa metsästäjien keskuudessa.

Mutta mitä tapahtui varusmiespalvelusta suorittavan Jukan pelastajan haaveille:

- Onneksi sain molemmat – nykyisin palvelen niin eräliikkeen yrittäjänä kuin Haapajärven vapaapalokuntalaisena!

Metsästäjän Erikoisliike Olkkonen Oy palvelee Haapajärvellä osoitteessa Puistokatu 33 sekä verkkokaupassa www.olkkonen.fi

Tutustu Meopta MeoSport R 3-15x50 RD -tähtäinkiikariin: https://www.remes.fi/metsastys/optiikka/kiikaritahtaimet-3/meopta/meopta-meosport-r-3-15x50-rd-sfp.html?p1819=4

Tutustu S&B eXergy Blue -täyskuparipatruunaan: https://www.remes.fi/hakutulokset.html?q=exergy+blue

Kuvat: Jukka Olkkonen, Heli Siekkinen, Sellier&Bellot

Teksti: Juho Laurila

Aiheeseen liittyvää

Metsästys, Uutiset  |  07.06.2016

Uudet nettisivut auki

Sisältö on vielä työn alla, mutta sivustomme on kokenut mittavan uudistuksen ulkoasun puolesta ja teknisesti. Nyt sivuston päivitys on helppoa, ja se skaalautuu oikein kaikissa päätelaitteissa.

Metsästys, Lintuharrastus, Uutiset, Urheiluammunta  |  08.06.2016

Remes Riihimäen Erämessuilla

Tulimme ulos hallista. Tervetuloa osastollemme 513!

Metsästys, Uutiset, Urheiluammunta  |  03.08.2017

.17 HMR kiväärit metsästäjien käyttöön - CZ 455-pienoiskivääri Riistan toimituksen valinta

CZ 455-pienoiskiväärit niittävät mainetta asealan testeissä. Lue miksi!

Metsästys, Uutiset  |  29.08.2018

Hirven metsästys alkaa - Valitse sopivin kiikaritähtäin

Hirvijahtiin tarvitaan kunnon kiikaritähtäin. Varma valinta ovat Meopta ja Nikko Stirling -tähtäimet.